Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Міжнародний суд ООН «заангажований» щодо позову України до Росії про геноцид

Таку тезу поширили в прокремлівських медіа. У повідомленнях розповідали, як 18 вересня 2023 року Міжнародний суд ООН у Гаазі розпочав слухання за позовом України проти Росії щодо порушення Конвенції про геноцид. Водночас російські медіа поширюють меседжі, що рішення суду буде максимально «політизованим», адже Україна буцімто не може зібрати «ніяких доказів» російських злочинів.

Фактчекери StopFake опрацювали кейс та пояснили, що сам Міжнародний суд ООН — незалежна інституція, яка ухвалює рішення без залучення третіх осіб. Крім того, над розслідуванням та фіксуванням російських злочинів працює об’єднана Комісія ООН. При чому раніше Комісія вже представляла декілька звітів, які описують системні злочини з боку росіян проти українців, зокрема умисні вбивства, незаконне утримання під вартою, тортури, зґвалтування та інші види сексуального насильства, а також незаконні переміщення та депортації осіб, що користуються захистом, і дітей. Тобто теза про те, що жодних доказів на доведення злочинності російської армії нема, — неправдива. Так автори пропаганди лише намагаються зняти із себе відповідальність, називаючи різні владні інституції «некомпетентними» чи «заангажованими». Так само Кремль чинив, наприклад, коли заперечував накладання арешту на Путіна Міжнародним кримінальним судом.

До речі, аналітикині та аналітики «Детектора медіа» аналізували маніпуляцію, у якій ішлося, що розслідування ООН «не виявило доказів геноциду українців» під час російсько-української війни. Розвінчували меседж, що так звана «евакуація» українських дітей «не є воєнним злочином». А також виявляли меседж, буцімто Раді безпеки ООН «начхати на страждання жителів Донбасу».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись