Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Раді Безпеки ООН «начхати на страждання жителів Донбасу»

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Рада Безпеки ООН відмовила у допущенні на засідання представника окупаційної влади, так званої «омбудсменки “ДНР”» Дар’ї Морозової. Відтак, автори почали ширити тези про те, що «ООН не сприймає жителів Донбасу за людей», а також  «Заходу начхати на страждання жителів Донбасу». Водночас автори наголошують, що в ООН буцімто не хочуть слухати «з перших вуст інформацію про катастрофічну гуманітарну ситуацію на Донбасі».

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які визначили, що відмова Ради безпеки ООН у допущенні на засідання так званої «омбудсменки “ДНР”» не має нічого спільного нібито з «русофобією» чи «відмовою Заходу дізнатися про проблеми» мешканців на тимчасово окупованих Росією українських територіях. Рада Безпеки ООН 17 березня проголосувала проти участі в засіданні представниці окупаційної влади в Україні через нелегітимність такої посади. «Омбудсмен “ДНР”» — це фіктивна посада, як і несправжнє, не визнане багатьма країнами світу політичне утворення. Аналітики наголошують, що представники окупаційної влади намагаються легітимізувати кремлівські «референдуми», які проводили під дулами автоматів на захоплених українських територіях. 

Саме Росія відповідальна за гуманітарну ситуацію, яка склалася на тимчасово окупованих територіях України у зв’язку з російською агресією. Україна відкрита для міжнародних слідчих комісій та на відміну від Росії всіляко сприяє розслідуванню злочинів, скоєних під час війни.

Нагадаємо, та аналітики «Детектора медіа» нещодавно аналізували кейс, у якому йшлося, що так звана російська «евакуація» українських дітей нібито «не є воєнним злочином». 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись