Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Міжнародний кримінальний суд «нікудишня та некомпетентна організація»

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що наразі триває занепад міжнародних інституцій, адже вони некомпетентні у своїх рішеннях. Автори повідомлень додають, що Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна, але цій організації «не варто довіряти».

За кейс взялися фахівці проєкту EU vs Disinfo, які дослідили, що міжнародний кримінальний суд — постійний світовий суд у справах про воєнні злочини. Його створили згідно з Римським статутом, угодою, яку ратифікували всі держави ЄС. Росія підписала Римський статут у 2000 році, але відкликала підпис у 2016 році після того, як Міжнародний кримінальний суд кваліфікував російську анексію українського Криму збройним конфліктом. Тобто ця організація цілком легітимна та компетентна в межах своїх повноважень. Згідно з рішенням суду країни, які підписали та ратифікували статут, підпорядковуються рішенню суддів. Станом на сьогодні 123 держави є учасницями Римського статуту. 

Україна підписала Римський статут, але його не ратифікувала. Однак Римський статут передбачає можливість, що навіть без ратифікації держава в певних справах може визнати юрисдикцію МКС. Тобто відповідно до Статуту, вже зараз і в повному обсязі Міжнародний кримінальний суд має право на притягнення до відповідальності за злочини проти людяності та воєнні злочини, скоєні окупантами на території України. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись