Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські територіальні центри комплектування та соціальної підтримки «посилено вербують хімікинь та біологинь»

Таке повідомлення поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в Україні нібито почалася посилена мобілізація жінок, насамперед мобілізують жінок із хімічною чи біологічною освітою. Автори повідомлень посилаються на «результати розвідки» країни-окупанта. Водночас автори наголошують, що Україна готується застосовувати хімічну й біологічну зброю. Це — брехня. 

За кейс взялися фахівці проєкту StopFake, які дослідили, що в Україні не  проводять обов’язкову мобілізацію жінок, а тим більше мобілізацію жінок за окремими спеціальностями. Як заявив Міністр оборони України Олексій Резніков, станом на кінець 2022 року в ЗСУ проходили службу 59 786 жінок. З них близько 19 тисяч —  цивільні працівниці (у сфері медицини, діловодства, зв’язку, фінансів та адміністрування), а решта — військовослужбовиці. Також близько 5 тисяч жінок безпосередньо беруть участь у бойових діях. Тобто усе відбувається за власним бажанням і про жодну «примусову мобілізацію» не йдеться. 

Водночас тезу про застосування хімічної чи біологічної зброї аналітики назвали неправдивою. Фахівці не знайшли жодних підтверджень щодо ймовірного застосування хімічної або біологічної зброї. 

У жовтні 2022 року Верховна Рада ухвалила закон про добровільний порядок взяття жінок на військовий облік. Згідно з законом на взяття на військовий облік військовозобов’язаних підлягають жінки, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність та придатні за віком і станом здоров’я. Решта можуть стати на облік добровільно. Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр пояснила, що жодної мобілізації жінок у країні не проводиться. До 2026 навіть українки, які мають медичну спеціальність, не повинні обов’язково ставати на облік. 

Нагадаємо, «Детектор медіа» раніше також спростовував фейки щодо так званої мобілізації жінок. Наприклад, що нібито українським жінкам і їхнім дітям слід готуватися до мобілізації.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись