Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В українській армії побили «бразильського добровольця», який намагався втекти з позиції

Таке повідомлення поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що буцімто військові 128-ої бригади ЗСУ побили палицею по спині іншого чоловіка зі зв’язаними руками. Мовляв, це був бразильський доброволець, який намагався втекти з позиції. Зв’язаний чоловік у військовій формі португальською мовою просив «його не бити». Як доказ автори додають відео, на якому видно процес побиття нібито бразильського добровольця за участі українських військових. Водночас автори повідомлень наголошують, що відео нібито знайшли на телефоні в одного з військовополонених українських військових. Це — неправда.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які дослідили, що відео несправжнє. Як пояснюють аналітики, це чергова постановка агітпропу. Оскільки бразильці, які справді є серед добровольців, не служать у 128-й бригаді ЗСУ. Як і решта добровольців з інших країн бразильці несуть службу лише у складі Іноземного легіону ЗСУ. 

Крім того, аналітики StopFake перевірили відео за допомогою інструментів для визначення мови. Так вони й з'ясували, що зв’язаний чоловік на відео розмовляє португальською. У Бразилії справді офіційна мова — португальська. Проте згодом фактчекери звернулися до бразильських колег, щоб уточнити, чи можна за вимовою чоловіка на відео визначити, що це бразилець. Їм відповіли, що чоловік точно не є носієм мови, і що він вивчав європейську португальську, а не бразильську португальську. Власне, європейською португальською розмовляють, зокрема, у Португалії, а не в Бразилії. Ці два варіанти португальської мови, наприклад,  суттєво різняться  у фонетиці, що можна легко почути й зафіксувати.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись