Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Російська «евакуація» українських дітей «не є воєнним злочином»

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що так звана «евакуація» українських дітей із зони бойових дій та подальше їхнє переміщення до Росії нібито не може вважатися воєнним злочином.  

За цей кейс взялися фактчекери проєкту StopFake, які визначили, що така теза неправдива. Насправді це не «евакуація», а депортація українців. Тобто Росія підмінює терміни й називає вимушену депортацію «порятунком». Натомість люди не повертаються, а надто можуть зникнути безвісти. Зокрема, діти. Водночас міжнародні експерти ООН 15 березня 2023 року опублікували звіт, в якому наведено результати розслідування російської агресії проти України. У звіті описані воєнні злочини, скоєні російськими окупантами. Окремий блок звіту ООН присвячений результатам розслідування примусового переміщення та депортації українських дітей російськими окупантами. Тобто це справді воєнний злочин, через що Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна. За межами Росії Путіна мають заарештувати та передати до суду.

За інформацією української влади, дітей вивозять не лише з Донецької та Луганської областей, а й з решти окупованих територій України. Зокрема, дітей вивозили з Херсонщини. Станом на 29 грудня відомо про 13 тисяч 876 вивезених Росією українських дітей. Такі дії Україна розцінює як викрадення своїх громадян. Аналітикині та аналітики «Детектора медіа» провели власне дослідження, як Росія виправдовує депортацію та інші воєнні злочини в Україні. Прочитати його можна тут

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись