Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Окупанти поширили документ, яким накладається заборона на евакуацію легкопоранених військових з Бахмута

Такий «документ» поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У «документі» йдеться, що командувач сил Сухопутніх військ ЗСУ Олександр Сирський заборонив евакуювати військових, «якщо у них поранення легкого ступеня».

Аналітики проєкту VoxCheck дослідили цей кейс та виявили, що документ — фейковий. Як пояснюють фактчекери, «документ» містить у собі низку неточностей, зокрема: 

  • У «документі» не зазначено його тип. Якщо у тексті є слово «наказую», це означає, що перед основним текстом повинно бути слово «НАКАЗ», яке б свідчило про тип документа — наказ;
  • Фейковий документ адресований оперативному командуванню «Схід», а над ним зазначено Міністерство оборони. Проте ОК «Схід» — це структурний підрозділ Збройних сил України, а не Міністерства оборони;
  • Наприкінці документа зазначено «А. Сирський», хоча правильно — «О. Сирський», бо Олександр. Аналітики впевнені, що ця помилка свідчить про переклад з російської мови, адже російською ім’я Олександр — «Александр».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись