Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У Нацрозвідці США заявили, що в України «немає шансів» перемогти у війні

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що під час  виступу директорки Національної розвідки США Авріл Гейнс та нібито назвала війну для України «уже програною» і що в неї «немає шансів» перемогти Росію. Мовляв, директорка переповідала результати звіту розвідки США. Автори повідомлень додають, що США готують Україну «до найгіршого сценарію». Це — маніпуляція. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які дослідили, що пропагандисти спотворили контекст заяви директорки Національної розвідки США, адже у звіті результатів щодо «програшу України» не було. Як пояснюють аналітики, у документі навпаки наголошується, що Росія зазнає великих втрат на полі бою, а її запаси зброї виснажуються — ці чинники роблять російську армію вразливою. Тобто у самому звіті акцентували факт воєнного ослаблення Росії, кажуть фактчекери. 

Щодо заяви Авріл Гейнс, то вона також не говорила про програш України. Вона зазначила, що справді російська агресія проти України є «виснажливою і затяжною», однак відразу ж навела факти, які свідчать про ослаблення Росії на фронті. 

Поширюючи таке повідомлення, пропагандисти хочуть переконати, що західні партнери зневірилися в Україні та водночас її не підтримують, адже невдовзі вона «програє». У такий спосіб автори намагаються посіяти паніку серед українців, щоб дестабілізувати настрої й дискредитувати західних партнерів в очах українців. 

Нагадаємо, «Детектор медіа» раніше спростовував фейки, які покликані дискредитувати українську владу чи західних партнерів в очах українців. Наприклад, аналітикині та аналітики спростували заяву Білла Гейтса, який буцімто заявив, що теперішнє керівництво України — одне з найгірших у світі. Також пояснили маніпуляцію, у якій пропагандисти стверджували, що Україна невдовзі стане непридатною для життя через програш у війні. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись