Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation У Нацрозвідці США заявили, що в України «немає шансів» перемогти у війні

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що під час  виступу директорки Національної розвідки США Авріл Гейнс та нібито назвала війну для України «уже програною» і що в неї «немає шансів» перемогти Росію. Мовляв, директорка переповідала результати звіту розвідки США. Автори повідомлень додають, що США готують Україну «до найгіршого сценарію». Це — маніпуляція. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які дослідили, що пропагандисти спотворили контекст заяви директорки Національної розвідки США, адже у звіті результатів щодо «програшу України» не було. Як пояснюють аналітики, у документі навпаки наголошується, що Росія зазнає великих втрат на полі бою, а її запаси зброї виснажуються — ці чинники роблять російську армію вразливою. Тобто у самому звіті акцентували факт воєнного ослаблення Росії, кажуть фактчекери. 

Щодо заяви Авріл Гейнс, то вона також не говорила про програш України. Вона зазначила, що справді російська агресія проти України є «виснажливою і затяжною», однак відразу ж навела факти, які свідчать про ослаблення Росії на фронті. 

Поширюючи таке повідомлення, пропагандисти хочуть переконати, що західні партнери зневірилися в Україні та водночас її не підтримують, адже невдовзі вона «програє». У такий спосіб автори намагаються посіяти паніку серед українців, щоб дестабілізувати настрої й дискредитувати західних партнерів в очах українців. 

Нагадаємо, «Детектор медіа» раніше спростовував фейки, які покликані дискредитувати українську владу чи західних партнерів в очах українців. Наприклад, аналітикині та аналітики спростували заяву Білла Гейтса, який буцімто заявив, що теперішнє керівництво України — одне з найгірших у світі. Також пояснили маніпуляцію, у якій пропагандисти стверджували, що Україна невдовзі стане непридатною для життя через програш у війні. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join