Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Тактики Як російська пропаганда використовує тактику «прості люди»

«Прості люди» — тактика, за допомогою якої пропаганда переконує аудиторію в тому, що позиція пропагандистів збігається з позицією більшості й зображає здоровий глузд. У такий спосіб пропагандисти прагнуть завоювати довіру аудиторії, намагаючись спілкуватися з нею однією мовою. Тобто максимально простими словами, зрозумілими широкому загалу. Також в межах цієї тактики пропагандисти намагаються пояснювати потрібні їм поняття чи процеси на нібито зрозумілих прикладах, тобто близьких чи відомих цільовій аудиторії.

Російський агітпроп використовує тактику «прості люди» поширюючи меседжі, що через Україну в усьому світі настане голод. Так пропагандисти беруть тему, яка стосується більшості, й запевняють, що через війну в Україні й ба більше — через опір, який вона чинить Росії, спершу самі українці, а пізніше й люди в інших країнах помиратимуть з голоду. Наприклад, російське видання «РИА Новости» поширило статтю з назвою «У Європі закінчується їжа», в якій ідеться, що незабаром у Європі настане продовольча криза. Насправді ж їжа в Європі буде, проте вона може здорожчати (що вже й так сталося за рік великої війни проти України) через загальну інфляцію й ціни на паливо. Крім цього, через зруйновану логістику може зменшитися асортимент товарів.

Тобто в межах тактики Росія обирає тему й на зрозумілих більшості прикладах пояснює: через війну в Україні люди залишаться голодні, це погано. Ця теза покликана відбивати нібито здоровий глузд. За допомогою таких меседжів й тактик пропагандисти прагнуть усталити думку, що якщо станеться голод, винною буде саме Україна й українці, які обороняються.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись