Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Туреччина визнала, що Крим — «це російська територія і такою буде завжди»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях розповідають, що президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган нібито зробив заяву про Крим, який «є російською територією і такою буде завжди». Автори фейкового повідомлення дописують, що турецький президент буцімто дає чіткий сигнал усьому світу про те, що продовжувати озброювати Україну «безглуздо і безперспективно». Посилаються у таких публікаціях на інтерв’ю Ердогана американському телеканалу PBS. Це — брехня.

Фактчекери проєкту StopFake узялися за цей кейс і визначили, що президент Туреччини не робив таких заяв в інтерв’ю, а пропагандисти просто вигадали це. Натомість він сказав, що, на його думку, на сьогодні Росію неможливо змусити залишити тимчасово окупований півострів, але «час покаже».

Туреччина проявляє стійку позицію щодо підтримки України й засудження окупації та подальшої анексії українського Криму Росією. Та наголошує, що кримськотатарський народ залишається вірний України, але не агресорові. А під час виступу на саміті Кримської платформи 23 серпня 2023 року лідер Туреччини також наголосив, що Крим є частиною України, і Туреччина говорить про це «на всіх міжнародних майданчиках».

Що писали пропагандисти про двосторонню зустріч Путіна й Ердогана в Сочі 4 вересня 2023 року — дізнайтеся тут

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join