Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Євросоюзу вигідна поразка України у війні

Таку тезу поширили в прокремлівських медіа. У повідомленнях дописували, як Захід нібито намагається знищити Україну, «звести її в могилу», аби вона дедалі програвала у війні. Закликали побрататися з Росією, натомість із країнами Заходу краще «розірвати стосунки». Адже, на думку авторів, Захід не зацікавлений в українській перемозі. У публікаціях посилаються на матеріал іноземного видання, в якому викладені ці тези з покликанням на «авторитетні джерела». 

Аналітики проєкту StopFake узялися за цей кейс і визначили, що іноземний матеріал, на який посилаються пропагандисти, виявився переповнений кремлівськими меседжами. Тобто автор висловив своє бачення стосовно російсько-української війни. Опублікували матеріал на одному зі словацьких новинних сайтів. Серед іншого його автор повторював безліч дезінформаційних вкидів, які збігаються з російським порядком денним. Наприклад, війна буцімто «цікава Заходу заради заробітку» чи що з Росією краще «дружити та співпрацювати» тощо. Але це точно не офіційна позиція словацького уряду, а власна думка автора в колонці. 

Використовуючи цитати громадських діячів, військових, політиків та інших публічних особистостей, російський агітпроп намагається переконати споживачів дезінформації в автентичності такого висловлювання. Мовляв, якщо це заявив сам журналіст, отже, йому можна довіряти, адже він авторитетне джерело. Хоча наскільки авторитетна інформація, що викладена в колонці, у публікаціях не характеризують.  Зрештою, пропагандисти часто використовують тактику апелювання до авторитету

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join