Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Європа вирішила покарати Туреччину землетрусом

Такий меседж поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях йдеться, що Європа «запланувала катаклізм» і в такий спосіб вирішила покарати Туреччину за її ставлення до Росії. Мовляв, усі страждають від того, що підтримують Росію, «намагаються допомогти їй», а Європа за це карає. Автори повідомлень додають, що Європа використовує так звану «тектонічну зброю».

Аналітики проєкту EU vs Disinfo дослідили цей кейс та встановили, що це конспірологічна теорія пропагандистів. Немає жодних доказів, що підтверджують це, крім того, немає доказів існування «тектонічної зброї».

«Тектонічна зброя» — це гіпотетичний пристрій або система, яка може спровокувати землетруси, виверження вулканів або інші сейсмічні події у визначених місцях, втручаючись у природні геологічні процеси Землі. На думку пропагандистів, які використали це визначення, Європа застосувала саме таку «зброю».

Фактчекери додають, що існує Конвенція 1978 року про заборону військового чи будь-якого іншого ворожого використання методів впливу на навколишнє середовище. Її ратифікували 75 держав, зокрема держави ЄС. Власне, конвенція забороняє використовувати штучні методи спричинення землетрусів, цунамі та решти явищ задля власного зиску.

Туреччина — сейсмічно активна зона, адже територія Туреччини знаходиться на стику декількох літосферних плит. Зокрема, район, де відбувся землетрус лежить на перетині аж трьох плитах: на перетині Анатолійської, Аравійської та Африканської літосферних плит. Вони перебувають у постійному русі, через що виникає тиск у місцях розломів, раптове скидання якого спричиняє землетруси та підземні поштовхи. Відтак, незначні коливання чи землетруси з невисокою амплітудою не є чимось дивним для місцевих. Проте сильних землетрусів у цьому регіоні не було понад 200 років і так само не було жодних попереджувальних ознак стихійного лиха.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись