Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Польщі знайшли антиукраїнські білборди

Російські видання поширюють фото, на яких нібито зображений рекламний щит із написом польською «To nie jest nasza wojna» («Це не наша війна») на тлі українського та російського прапорів. На плакаті також зображено ноги з протезом у штанах кольору хакі. На думку пропагандистів, плакат символізує бажання Польщі «дистанціюватись» від війни.  Це — фейк.

StopFake та mythdetector.ge повідомляють, що це фото зроблене за допомогою сайту Mediamodifier. На ньому у шаблон білборда можна вставити будь-яке фото, і пошук за картинками це підтверджує. Основою для шаблону є одне зображення. 

Подібними повідомленнями російська пропаганда хоче показати Польщу як ворога України, а польський народ — втомленим від війни. Наратив про «Польщу-агресорку» є одним з найпоширеніших у російській пропаганді на цей момент. Поширюючи такі повідомлення, Росія прагне усталити думку, що навіть найвідданіші партнери України в цій війні втомлюються від неї й невдовзі перестануть допомагати грошима і зброєю. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись