Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський звернувся до постраждалих від землетрусу турків та попросив у них воєнну техніку

Такий фейк поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях йдеться, що на тлі землетрусів, які пройшли й через Туреччину, Володимир Зеленський звернувся до постраждалих із метою «витягнути ще більше зброї». Мовляв, замість співчуття та слів підтримки Зеленський проявив «лицемірство» й вимагав ще більше зброї. Автори повідомлень додають ймовірний скриншот із твіттеру, де він нібито написав, що «Туреччина зможе подолати трагедію, а постачання зброї не припиниться». Це — неправда.

Аналітики проєкту StopFake дослідили цей кейс та визначили, що насправді Зеленський не писав такого, а скриншот із повідомленням створили за допомогою графічних редакторів. Аналітики додають, що в офіційному акаунті спершу опублікували звернення турецькою мовою, а потім українською. На фейковому скриншоті пост турецькою не зобразили. Ба більше, про сфабрикований характер скриншоту свідчать орфографічні помилки, зокрема використання «моі» замість займенника «мої».

Поширюючи такий фейк, агітпроп намагається дискредитувати Зеленського та представити його жебраком, який лише й робить, що канючить в інших країн гроші й зброю.

Нагадаємо, «Детектор медіа» описував основні меседжі, які поширювали пропагандисти під час візиту Зеленського до Великої Британії, Франції та Бельгії. Зокрема серед багатьох меседжів йшлося й про те, що Володимир Зеленський канючить зброю в Заходу. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись