Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Зеленський звернувся до постраждалих від землетрусу турків та попросив у них воєнну техніку

Такий фейк поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях йдеться, що на тлі землетрусів, які пройшли й через Туреччину, Володимир Зеленський звернувся до постраждалих із метою «витягнути ще більше зброї». Мовляв, замість співчуття та слів підтримки Зеленський проявив «лицемірство» й вимагав ще більше зброї. Автори повідомлень додають ймовірний скриншот із твіттеру, де він нібито написав, що «Туреччина зможе подолати трагедію, а постачання зброї не припиниться». Це — неправда.

Аналітики проєкту StopFake дослідили цей кейс та визначили, що насправді Зеленський не писав такого, а скриншот із повідомленням створили за допомогою графічних редакторів. Аналітики додають, що в офіційному акаунті спершу опублікували звернення турецькою мовою, а потім українською. На фейковому скриншоті пост турецькою не зобразили. Ба більше, про сфабрикований характер скриншоту свідчать орфографічні помилки, зокрема використання «моі» замість займенника «мої».

Поширюючи такий фейк, агітпроп намагається дискредитувати Зеленського та представити його жебраком, який лише й робить, що канючить в інших країн гроші й зброю.

Нагадаємо, «Детектор медіа» описував основні меседжі, які поширювали пропагандисти під час візиту Зеленського до Великої Британії, Франції та Бельгії. Зокрема серед багатьох меседжів йшлося й про те, що Володимир Зеленський канючить зброю в Заходу. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join