Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція США відмовляється передавати танки «Abrams»

Таке повідомлення поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У ньому йдеться, що США навряд чи наважаться надати танки «Abrams» Україні через їхній складний процес підтримки боєздатності. Автори повідомлення додають, що українська армія не спроможна лагодити танки, тому їх точно не надсилатимуть. Як доказ вони посилаються на матеріал видання «Financial Times», де нібито експерти про це розповідали. Це — маніпуляція.

Аналітики проєкту StopFake дослідили цей кейс та визначили, що ні автор статті, ні опитані експерти не заявляли про неготовність США передати танки. Навпаки, у публікації йдеться, що після довгих обговорень та прохань Німеччини й України Америка все ж таки має намір надіслати в Україну 31 танк M1 «Abrams», що еквівалентно одному українському танковому батальйону. Фактчекери наголошують, що автори повідомлень процитували лише тих експертів, опитаних «Financial Times», які висловили побоювання щодо того, чи Україна справді зможе впоратися з технічним обслуговуванням танка. Тобто, контекст статті спотворили та автори використали зручні пропаганді тези, щоби виправдати «небажання США передавати танки».

Поширюючи таку маніпуляцію, пропагандисти намагаються переконати, що українські військові не здатні користуватися західною зброєю, мовляв, її навіть лагодити не вміють. У такий спосіб вони хочуть водночас просувати наратив про боєздатну російську техніку, якій нема рівних. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про буцімто знищення російською армією танка «Abrams», який ще не приїхав до України. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись