Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Прем'єрка Молдови підтвердила, що в ЗСУ перепродують зброю

Такий фейк поширили у соціальних мережах та у пропагандистських ЗМІ. У повідомленнях ідеться, що Україна «розкидається зброєю наліво», тобто займається різноманітними махінаціями, зокрема й контрабандою. Автори повідомлень посилаються на інтерв'ю видання «Financial Times», у якому прем'єрка це буцімто згадала.  Це — неправда. 

Аналітики проєкту StopFake дослідили цей кейс та виявили, що в самому інтерв’ю  жодної згадки про це немає. У інтерв'ю прем’єрка говорить лише, що через війну в Україні ризики контрабанди зброї значно зросли, але при цьому жодної згадки про можливі докази в матеріалі немає. Тобто прем'єрка не наводила жодної конкретики та не намагалася щось довести. У матеріалі «Financial Times» вона розповідала про ризики для світової спільноти, яку спричинила агресія Росії проти України. 

Пропагандисти неодноразово маніпулювали темою постачання зброї. У такий спосіб вони хочуть переконати, що нібито Україна використовує зброю не за призначенням, відтак, Україна — далеко не відданий партнер, якому можна довіряти. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись