Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Прем'єрка Молдови підтвердила, що в ЗСУ перепродують зброю

Такий фейк поширили у соціальних мережах та у пропагандистських ЗМІ. У повідомленнях ідеться, що Україна «розкидається зброєю наліво», тобто займається різноманітними махінаціями, зокрема й контрабандою. Автори повідомлень посилаються на інтерв'ю видання «Financial Times», у якому прем'єрка це буцімто згадала.  Це — неправда. 

Аналітики проєкту StopFake дослідили цей кейс та виявили, що в самому інтерв’ю  жодної згадки про це немає. У інтерв'ю прем’єрка говорить лише, що через війну в Україні ризики контрабанди зброї значно зросли, але при цьому жодної згадки про можливі докази в матеріалі немає. Тобто прем'єрка не наводила жодної конкретики та не намагалася щось довести. У матеріалі «Financial Times» вона розповідала про ризики для світової спільноти, яку спричинила агресія Росії проти України. 

Пропагандисти неодноразово маніпулювали темою постачання зброї. У такий спосіб вони хочуть переконати, що нібито Україна використовує зброю не за призначенням, відтак, Україна — далеко не відданий партнер, якому можна довіряти. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join