Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Військові навчання у Польщі мають переконати польських бійців наступати на Москву та Калінінград

Такий фейк поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях йдеться, що Польща не лише готується до взяття територій Заходу України, а й намагатиметься відтяти частину Білорусі чи Росії. Мовляв, президент Польщі Анджей Дуда хоче реалізувати план відновлення територій Речі Посполитої та робитиме для цього все можливе. Автори повідомлень додають, що ймовірне військове навчання, заплановане на березень, стане кампанією наступу на ці території. Це — неправда.

Як пояснюють фактчекери проєкту EU vs Disinfo, це вкид та конспірологічна теорія російської пропаганди. У польському сегменті соцмереж та й у ЗМІ, зокрема, справді є інформація про військові навчання, проте це проєкт Міністерства оборони, який покликаний навчати резервістів протягом 2023 року. Резервісти — військовозобов’язані особи, які в мирний час ведуть цивільний спосіб та будують кар'єру поза межами збройних сил. Відтак, вони можуть проходити одноденне навчання або до 90 діб. 

Жодної мови про наступ на Росію не було. Польща дотримується міжнародного права щодо державних кордонів, повністю підтримує незалежність і територіальну цілісність сусідніх країн.

Пропагандисти поширюють це повідомлення, щоб вкотре просувати наратив про Польщу, яка є буцімто ворожою державою для України. У такий спосіб автори повідомлень хочуть дискредитувати наших союзників, які, мовляв, насправді хочуть відтяти території та прикидаються доброзичливими.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись