Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Військо «Цифрової армії Росії» поширює фейкові коментарі та дестабілізує настрої українців

У мережі діє телеграм-канал «Цифрова армія Росії», автори якого у своїх дописах роздають вказівки підписникам з Росії, як коментувати дописи в українських телеграм-каналах. 

Фактчекери проєкту «По той бік новин» дослідили цей кейс та встановили, що поширювачами заготовлених коментарів, які зустрічають в українських телеграм-каналах, є саме підписники «Цифрової армії». У завданнях адміністратор акцентує «цифровим армійцям», що вони мають викликати в українців емоції. Наприклад, безсилля, журбу, паніку, страх, відчуття, що «все пропало». Або ж адміністратори ставлять завдання коментарями переконати українців в тому, «що нічого ніколи не зміниться». Коментарі перекладають на українську мову через перекладач, саме тому є характерні помилки. Адміністратори також прикріплюють до завдання назви та посилання на телеграм-канали, де можна щось написати.

Аналітики додають, що наступна мета «Цифрової армії» — змусити українські телеграм-канали закрити коментарі, щоб в українців не було майданчиків для висловлення своїх думок. Тоді за задумом авторів українці переходитимуть на проросійські ресурси по «правду», а насправді — на ресурси, просякнуті російською пропагандою і брехнею.

Візуалізація: Центр протидії дезінформації при РНБО

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись