Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Військо «Цифрової армії Росії» поширює фейкові коментарі та дестабілізує настрої українців

У мережі діє телеграм-канал «Цифрова армія Росії», автори якого у своїх дописах роздають вказівки підписникам з Росії, як коментувати дописи в українських телеграм-каналах. 

Фактчекери проєкту «По той бік новин» дослідили цей кейс та встановили, що поширювачами заготовлених коментарів, які зустрічають в українських телеграм-каналах, є саме підписники «Цифрової армії». У завданнях адміністратор акцентує «цифровим армійцям», що вони мають викликати в українців емоції. Наприклад, безсилля, журбу, паніку, страх, відчуття, що «все пропало». Або ж адміністратори ставлять завдання коментарями переконати українців в тому, «що нічого ніколи не зміниться». Коментарі перекладають на українську мову через перекладач, саме тому є характерні помилки. Адміністратори також прикріплюють до завдання назви та посилання на телеграм-канали, де можна щось написати.

Аналітики додають, що наступна мета «Цифрової армії» — змусити українські телеграм-канали закрити коментарі, щоб в українців не було майданчиків для висловлення своїх думок. Тоді за задумом авторів українці переходитимуть на проросійські ресурси по «правду», а насправді — на ресурси, просякнуті російською пропагандою і брехнею.

Візуалізація: Центр протидії дезінформації при РНБО
Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join