Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Конспірологічні теорії Як конспірологи пояснюють події в Україні й світі: «Укрополін»

Пропагандисти намагаються адаптувати для аудиторій різних держав свої повідомлення. Однією зі свіжих спроб такої адаптації є конспірологічна теорія про «Укрополін». Її просувають на польську аудиторію.

Згідно з цією теорією змови, польський уряд готує поляків до «поглинання» Польщі Україною і виникнення держави «Укрополін». 

«Укрополін» є еволюцією проекту «Полін», варіанту так званої «світової єврейської змови». Історія конспірологічної теорії про «Полін» веде початок з 1989 року. Тоді на перших після 1945 року виборах у Польщі до влади прийшли прихильники профспілки «Солідарність». А конспірологи вирішили, що виник «Полін», держава, якою керують із Німеччини та Ізраїлю (Полін — іудейська назва Польщі). Прихильники теорії змови про «Полін» також вважають, що Музей історії євреїв POLIN залучений до цього процесу. 

У випадку «Укрополіну» пропагандисти лякають поляків втратою їхньої державності. Для цього вони виривають з контексту новини чи вигадують «докази» поступового «поглинання» польського простору українцями. Наприклад, публікують невідомий список студентів 1 курсу технікуму спеціальності «технік автомобілів», де вказано лише два польських імені та прізвища, а всі інші — українські

«Двоє поляків і решта українців на першому курсі автомобільного технікуму? Це ще Польща чи Укрополін?» — зазначають автори допису.

Використанням цієї теорії змови росіяни намагаються посварити поляків між собою. Вони згадують «Укрополін» у будь-яких контекстах. Наприклад, ось як польський проросійський телеграм-канал подавав зустріч лідера обʼєднаних лівих Польщі Роберта Бєдроня з тодішньою премʼєркою Фінляндії Санною Марін у квітні 2023 року щодо безкоштовних абортів для полячок у Фінляндії:

«Суперрррр! Будемо вбивати більше поляків і зробимо це добровільно, найважливіше, щоб їх вбити, скільки є сили, наслати їх на війну як гарматне мʼясо, потім зробити так, щоб жінки розчарувались, відверто одягались та пускались направо і наліво, а потім профінансуємо їм аборти, а наприкінці заберемо їх країну та зробимо Укрополін…»

Імовірно, росіяни такими вигадками намагаються повпливати на сприйняття України поляками і зменшити рівень допомоги Україні від Польщі. Наразі рівень підтримки України польським суспільством залишається найвищим серед європейських країн. Тому для того, щоб це змінити, у поляків намагаються викликати страх за свою країну та скепсис до українців. Мовляв, українців у Польщі вже так багато, що Польща поступово перетворюється на ще одну область України. Це є ще одним прикладом того, як теорії змови можуть поглиблювати розколи в суспільстві і розпалювати ненависть до етнічних груп. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись