Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Сonspiracy theories Як конспірологи пояснюють події в Україні й світі: «Укрополін»

Пропагандисти намагаються адаптувати для аудиторій різних держав свої повідомлення. Однією зі свіжих спроб такої адаптації є конспірологічна теорія про «Укрополін». Її просувають на польську аудиторію.

Згідно з цією теорією змови, польський уряд готує поляків до «поглинання» Польщі Україною і виникнення держави «Укрополін». 

«Укрополін» є еволюцією проекту «Полін», варіанту так званої «світової єврейської змови». Історія конспірологічної теорії про «Полін» веде початок з 1989 року. Тоді на перших після 1945 року виборах у Польщі до влади прийшли прихильники профспілки «Солідарність». А конспірологи вирішили, що виник «Полін», держава, якою керують із Німеччини та Ізраїлю (Полін — іудейська назва Польщі). Прихильники теорії змови про «Полін» також вважають, що Музей історії євреїв POLIN залучений до цього процесу. 

У випадку «Укрополіну» пропагандисти лякають поляків втратою їхньої державності. Для цього вони виривають з контексту новини чи вигадують «докази» поступового «поглинання» польського простору українцями. Наприклад, публікують невідомий список студентів 1 курсу технікуму спеціальності «технік автомобілів», де вказано лише два польських імені та прізвища, а всі інші — українські

«Двоє поляків і решта українців на першому курсі автомобільного технікуму? Це ще Польща чи Укрополін?» — зазначають автори допису.

Використанням цієї теорії змови росіяни намагаються посварити поляків між собою. Вони згадують «Укрополін» у будь-яких контекстах. Наприклад, ось як польський проросійський телеграм-канал подавав зустріч лідера обʼєднаних лівих Польщі Роберта Бєдроня з тодішньою премʼєркою Фінляндії Санною Марін у квітні 2023 року щодо безкоштовних абортів для полячок у Фінляндії:

«Суперрррр! Будемо вбивати більше поляків і зробимо це добровільно, найважливіше, щоб їх вбити, скільки є сили, наслати їх на війну як гарматне мʼясо, потім зробити так, щоб жінки розчарувались, відверто одягались та пускались направо і наліво, а потім профінансуємо їм аборти, а наприкінці заберемо їх країну та зробимо Укрополін…»

Імовірно, росіяни такими вигадками намагаються повпливати на сприйняття України поляками і зменшити рівень допомоги Україні від Польщі. Наразі рівень підтримки України польським суспільством залишається найвищим серед європейських країн. Тому для того, щоб це змінити, у поляків намагаються викликати страх за свою країну та скепсис до українців. Мовляв, українців у Польщі вже так багато, що Польща поступово перетворюється на ще одну область України. Це є ще одним прикладом того, як теорії змови можуть поглиблювати розколи в суспільстві і розпалювати ненависть до етнічних груп. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join