Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У репортажі BBC повідомили, що Пригожин живий, а авіакатастрофа була інсценуванням російської влади

У соціальній мережі «Х», раніше відомій як «Твіттер», російському сегменті фейсбуку, тіктоку та забороненій в Україні соцмережі «ВКонтакте», анонімних телеграм-каналах, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють нібито репортаж BBC News про главу угруповання «Вагнер» Євгенія Пригожина. На відео з кадрами з місця катастрофи та фотографіями Пригожина розміщено текст: «Джерело ВВС спростовує інформацію про загибель власника ПВК “Вагнер”. Згідно з інформацією, авіакатастрофа була інсценуванням російської влади, а Євгеній Пригожин живий». Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери видання Reuters. Таке відео не поширювалося на офіційних сторінках BBC в соцмережі «Х», в облікових записах мовника англійською мовою в інстаграмі та фейсбуці. У коментарі фактчекерам Reuters представник BBC повідомив: «Ми знаємо про це фейкове відео, і наші юристи терміново займаються розслідуванням. У світі, де зростає дезінформація, ми закликаємо всіх перевіряти посилання та URL-адреси, щоб переконатися, що вони отримують новини з надійного джерела».

Агітпроп намагається підживити конспірологічну теорію про те, що насправді Пригожин живий, а його загибель була інсценуванням. Така міфологізація потрібна росіянам, щоб героїзувати лідера «Вагнера», підняти бойовий дух росіян та зняти з себе відповідальність за ймовірне збиття літака. «Детектор медіа» розповідав про меседжі, які поширювали російські пропагандисти, автори анонімних телеграм-каналів та прокремлівські медіа після смерті лідера «вагнерівців» Євгенія Пригожина.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись