Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Одесі пройшла акція протесту, де люди вимагали «Україну без Зеленського»

У російському сегменті фейсбуку й тіктоку поширили відео нібито з акції протесту в Одесі. Люди вийшли на мітинг, буцімто щоб вимагати «Україну без Зеленського». Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери проєкту MythDetector. Вони встановили, що люди на відео не вимагали відставки Зеленського, а вийшли на акцію проти виділення коштів з бюджету на ремонт Київського районного суду і Театру юного глядача. На акцію в Одесі люди збиралися кілька днів поспіль, починаючи з 28 серпня. 2 вересня вони вийшли з плакатами «Спочатку ЗСУ, потім все інше», «Мої податки для ЗСУ», «ЗСУ в першу чергу». Самі користувачі фейсбуку, які поширили це відео, публікують пости, що транслюють кремлівські наративи.

У такий спосіб російський агітпроп намагається поширити думку про те, що Володимира Зеленського не підтримують українці, а навпаки — вимагають його відставки. Мовляв, вони незадоволені президентом країни та рішеннями, які він ухвалює. Раніше ми розповідали про маніпуляцію, що в польських інтернет-магазинах книгу Зеленського продають у розділі про нацистів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись