Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Одесі пройшла акція протесту, де люди вимагали «Україну без Зеленського»

У російському сегменті фейсбуку й тіктоку поширили відео нібито з акції протесту в Одесі. Люди вийшли на мітинг, буцімто щоб вимагати «Україну без Зеленського». Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери проєкту MythDetector. Вони встановили, що люди на відео не вимагали відставки Зеленського, а вийшли на акцію проти виділення коштів з бюджету на ремонт Київського районного суду і Театру юного глядача. На акцію в Одесі люди збиралися кілька днів поспіль, починаючи з 28 серпня. 2 вересня вони вийшли з плакатами «Спочатку ЗСУ, потім все інше», «Мої податки для ЗСУ», «ЗСУ в першу чергу». Самі користувачі фейсбуку, які поширили це відео, публікують пости, що транслюють кремлівські наративи.

У такий спосіб російський агітпроп намагається поширити думку про те, що Володимира Зеленського не підтримують українці, а навпаки — вимагають його відставки. Мовляв, вони незадоволені президентом країни та рішеннями, які він ухвалює. Раніше ми розповідали про маніпуляцію, що в польських інтернет-магазинах книгу Зеленського продають у розділі про нацистів.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join