Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Олексія Резнікова звільнили з посади міністра оборони через те, що війна в Україні затягнулася

Кремлівські медіа поширюють інформацію про те, що міністра оборони України Олексія Резнікова зняли з посади нібито через те, що «конфлікт з Росією затягнувся». Агітпроп посилається на статтю у виданні The New York Times. Це — неправда.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. Проаналізувавши статтю The New York Times, на яку посилаються російські пропагандисти, вони дійшли висновку, що видання не вказувало цю причину як ключову у звільненні Олексія Резнікова. «Доля міністра оборони Олексія Резнікова стала предметом спекуляцій, що ростуть в Україні, оскільки стали відомі фінансові порушення в міністерстві, а уряд почав кілька розслідувань корупції серед чиновників», — йдеться в статті NYT. Також там додають, що в міру затягування війни виникла потреба в новому керівництві, яке може розв'язати проблеми, що накопичуються.

У такий спосіб агітпроп дискредитує українську владу та намагається перекласти відповідальність на Україну — мовляв, вона сама винна у тривалості війни, яку розпочала Росія. Російська пропаганда застосовує тактику «самі винні».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись