Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Тактики Як російська пропаганда використовує тактику «самі винні»

«Самі винні» — одна з найпоширеніших тактик пропаганди як у внутрішньому (російському), так і у зовнішньому інфопросторі. Пропагандисти перекладають відповідальність за скоєне на жертву, викликаючи у неї відчуття сорому, провини тощо. До прикладу, влада погана, але винні у цьому не чиновники, які порушують закони, а виборці, котрі за них голосували. Мовляв, що обрали, те й маєте.

Від початку повномасштабної війни агітпроп переконує, що саме Україна винна у тривалості війни. Мовляв, якби українці не чинили спротив, то так звана «спеціальна воєнна операція» уже б «досягла своїх цілей» і завершилася. Також пропагандисти намагались частину провини перекласти на Захід. Мовляв, постачання Україні систем ППО та озброєння лише «збільшує кількість жертв і затягує “конфлікт”». Ці меседжі пропагандисти поширюють і на внутрішню авдиторію. Мовляв, своїм опором українці «самі напросилися». 

Використовуючи цю тактику, агітпроп перекладає відповідальність за російські масовані ракетні удари на українську армію. Мовляв, якби російські «високоточні» ракети не збивали за допомогою українських «недолугих» систем ППО, то вони влучали б «лише у військові цілі», цивільні «не постраждали б». Зокрема, таке озвучувала в ефірі російського телеканалу пропагандистка Ольга Скабєєва: нібито українські військові випускають десятки ракет із систем ППО, які хаотично переміщуються в небі, не влучають у російські ракети, проте зіштовхуються між собою й уламки саме цих ракет влучають у цивільні будівлі, поки російські ракети досягають цілі. Так Скабєєва пояснювала наслідки ракетних обстрілів Києва. Схожі пояснення давали й щодо причин влучання ракети Х-22 у багатоповерхівку в Дніпрі — російська ракета нібито летіла чітко у військову ціль, а її «невдало» збили над житловим будинком.

Також пропагандисти поширювали меседжі, що завдяки Порошенку Україна втратила Крим і частину Сходу, а завдяки Зеленському втрати територій ще більші. Мовляв, то не Росія у 2014 році почала окуповувати українські території, а в цьому «винні» українці, які підтримали Революцію Гідності (мовою пропагандистів — «держпереворот»), обрали президентом Петра Порошенка, а згодом і Володимира Зеленського.

Часто техніку «самі винні» використовують у поєднанні з технікою «підміни понять».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись