Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У США офіційно підтвердили існування біолабораторій в Україні

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Україна спільно зі США нібито проводять небезпечні експерименти в українських біолабораторіях. Мовляв, таку інформацію підтвердила заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд. Водночас автори також посилаються на матеріал американського видання  «OAN», де про це написано. Проте це — неправда. 

Аналітики проєкту VoxCheck взялися за цей кейс та дослідили, що такої заяви Вікторія Нуланд не робила. В Україні немає лабораторій, у яких би розробляли біологічну зброю чи проводили б небезпечні експерименти. Проте такий сюжет від американського видання «One America News» справді існує. Аналітики пояснюють, що це упереджене видання, яке поширює пропаганду, теорії змов та фейкові новини. Тому наведені в сюжеті «факти» не можуть свідчити про офіційну позицію країни, оскільки сам сюжет — вигадка.

Росія використовує тему з «біолабораторіями» як частину наративу про «керування України Заходом», а також про існування «русофобії». Буцімто Україна —  «маріонетка Заходу», яка виконує його вказівки й працює з небезпечними речовинами, щоб нашкодити Росії. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись