Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Український сейсмолог підтвердив, що землетрус із Туреччини насувається на Київ

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, як нібито український сейсмолог Олександр Кендзера розповів, що «Київ затрясе як Туреччину», маючи на увазі нещодавній руйнівний землетрус у Туреччині та Сирії, який за останніми даними забрав життя близько 52 тисяч осіб. Автори повідомлень посилаються на інтерв'ю Олександра Кендзери телеканалу «Київ». Однак це — маніпуляція.

Аналітики проєкту StopFake дослідили цей кейс та встановили, що пропагандисти спотворили контекст інтерв’ю. Оскільки сейсмолог відповідав на запитання чи взагалі можливий землетрус на території України, зокрема у Києві. Сейсмолог пояснив, що існує спеціальна карта — сейсмічного районування України — за допомогою якої можна визначити сейсмічно активні зони. Києву насправді може загрожувати землетрус інтенсивністю 6 балів, проте з періодичністю раз на 5 тисяч років. Відсоток перевищення сейсмічної інтенсивності найближчими роками також дуже низький — ймовірність шестибального землетрусу в столиці становить 1%. Олександр Кендзера не казав, що «землетрус пройде Києвом», а лише розповів про сейсмічну активність України та Києва зокрема. 

Поширюючи таку маніпуляцію, пропагандисти хочуть  додатково спровокувати в українців відчуття страху та паніки. Мовляв, тепер треба боятися ще й природніх катаклізмів, як-от землетрусів. У такий спосіб автори використовують тактику залякування задля досягнення своєї мети. 

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, у якому йшлося, що нібито землетрус із Туреччини пошириться на Волинь і Рівненщину та пояснював меседж, де стверджували, що Європа вирішила покарати Туреччину землетрусом.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись