Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Український уряд не виділяє кошти для лікування ПТСР у військовослужбовців

Таку інформацію поширили у соціальних мережах та у пропагандистських ЗМІ. У повідомленнях ідеться, що нібито український уряд не виділяє коштів на реабілітацію військових із посттравматичним стресовим розладом. Мовляв, усі гроші Зеленський «витрачає на інше». Це — неправда. 

Аналітики проєкту VoxCheck дослідили цей кейс та встановили, що  відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» держава забезпечує безоплатну психологічну допомогу: 

  • військовослужбовцям, які проходять військову службу на території України та виконують військовий обов’язок за її межами; 
  • військовим, які стали особами з інвалідністю внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням служби;  
  • членам добровольчих формувань територіальних громад.

Тобто законодавством врегульований процес надання безоплатної психологічної допомоги, отже теза про «невиділення урядом коштів» безпідставна. Аналітики вважають, що підґрунтям до створення цього фейку став матеріал видання «The Economist», у якому журналісти розповідають про військовий реабілітаційний центр для лікування ПТСР, розташований у Харківській області. У матеріалі також йшлося, що все це є «новим» для України, оскільки до 2014 року військовим майже не надавали психологічної допомоги.

 Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) — це хронічне порушення психічного стану, що може розвинутися після травматичної події. Постійні думки про травматичну подію тривають понад місяць та зазвичай виникають впродовж 6 місяців після події. Нав’язливі думки з’являються мимохіть, коли якийсь тригер нагадує про травму. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись