Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Окупанти поширили листівку, у якій йдеться, що Православна церква України закликає від свого імені вбивати росіян

Таку «листівку» поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У «листівці» йдеться, що так званий «відділ взаємодії зі Збройними силами та правоохоронними органами України при Православній церкві України Київського патріархату» закликає українських воїнів убивати росіян від свого імені. Мовляв, сам митрополит підписав листівку, а отже українська церква закликає до вбивств від свого імені.

Аналітики проєкту НотаЄнота взялися за цей кейс та визначили, що листівка — несправжня. Аналітики проаналізували цю «листівку» та виявили у ній низку неточностей, зокрема: 

  • Київського патріархату в Україні немає з 2018 року, хоча листівка підписана від імені Православної церкви України Київського патріархату;
  • У складі Православної церкви України немає «Відділу по взаємодії із Збройними силами та правоохоронними органами України». Натомість такий відділ є у російській православній церкві;
  • Варсонофій, чиїм іменем підписано «листівку», насправді митрополит Української православної церкви Московського патріархату.

Варто зазначити, що предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній наголошував, що бажати смерті ворогові та вбивати російських окупантів не є гріхом. Проте жодних закликів «вбивати від імені ПЦУ» не було. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись