Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У польській вугільній шахті «Богданка» знайшли могильник з тілами військових, які воювали в Україні

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що  у польській вугільній шахті «Богданка», яка міститься за 40 км від кордону з Україною, нібито знайдено «могильник» із п’ятьма сотнями тіл військових. Ці тіла, як сповіщають автори повідомлень, начебто належать полеглим військовослужбовцям Збройних Сил України та «іноземним найманцям», які брали участь у війні на боці України. Це — неправда. 

Аналітики проєкту StopFake звернули увагу на цей кейс та визначили, що інформація не відповідає дійсності. Аналітики переконані, що це чергова конспірологічна теорія від російської пропаганди. Інформацію також спростував речник шахти «Богданка» Ян Матисік. Представник підприємства заявив, що інформація, яка поширюється в мережі, є фейком. Він заперечив існування так званого «могильника». Також він наголосив, що «бойові дії у безпосередній близькості від ”Богданки”, а також на території Республіки Польща не ведуться». 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти хочуть спотворити реальність та показати те, що нібито Україна постійно програє й намагається приховати жертви всіма можливими способами. Крім того, російська пропаганда неодноразово ширила маніпуляції про так званих іноземних найманців в Україні. У такий спосіб агітпроп підмінює поняття, називаючи іноземний легіон «найманцями» та водночас хоче створити видимість, що Росія насправді воює не з Україною, а з так званим «колективним Заходом».

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» пояснював меседж, у якому стверджували, що буцімто лише іноземний легіон ЗСУ використовує іноземну техніку на болі бою. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись