Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У США офіційно підтвердили існування біолабораторій в Україні

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Україна спільно зі США нібито проводять небезпечні експерименти в українських біолабораторіях. Мовляв, таку інформацію підтвердила заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд. Водночас автори також посилаються на матеріал американського видання  «OAN», де про це написано. Проте це — неправда. 

Аналітики проєкту VoxCheck взялися за цей кейс та дослідили, що такої заяви Вікторія Нуланд не робила. В Україні немає лабораторій, у яких би розробляли біологічну зброю чи проводили б небезпечні експерименти. Проте такий сюжет від американського видання «One America News» справді існує. Аналітики пояснюють, що це упереджене видання, яке поширює пропаганду, теорії змов та фейкові новини. Тому наведені в сюжеті «факти» не можуть свідчити про офіційну позицію країни, оскільки сам сюжет — вигадка.

Росія використовує тему з «біолабораторіями» як частину наративу про «керування України Заходом», а також про існування «русофобії». Буцімто Україна —  «маріонетка Заходу», яка виконує його вказівки й працює з небезпечними речовинами, щоб нашкодити Росії. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join