Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Володимир Путін записав відео, у якому критикує Сполучені Штати

Анонімні акаунти, що поширюють проросійську риторику в соцмережах, поширюють відео, на якому президент Росії Володимир Путін нібито критикує стан демократії у США. Це — маніпуляція. 

На неї звернули увагу фактчекери видання USA TODAY. Вони зʼясували, що насправді відео створене у 2020 році з використанням технології діпфейку у рамках інформаційної кампанії громадської організації RepresentUs, щоб показати «крихкість демократії». У ньому «Путін» говорить, що Америка звинувачує Росію у втручанні у вибори, однак їй навіть не треба цього робити, бо американське суспільство перебуває у стані розколу. «Путін» додає, що хоч Росія і може використовувати це для своїх цілей, американці поглиблюють розкол самі, бо «не знають, кому довіряти». Подібне діпфейк-відео також було створене з головою КНДР Кім Чен Ином. 

У такий спосіб пропагандисти хочуть перекласти відповідальність за свої проблеми на інших. Мовляв, всі критикують Росію, але Америка нічим не краща, а навіть гірша за Росію. Це не перший випадок, коли росіяни підганяють матеріали з гарними намірами під свій світогляд. Пропагандисти часто виривають цитати медійних осіб з контексту, зокрема висловлювання французького президента Макрона про майбутнє Росії. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись