Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Володимир Путін записав відео, у якому критикує Сполучені Штати

Анонімні акаунти, що поширюють проросійську риторику в соцмережах, поширюють відео, на якому президент Росії Володимир Путін нібито критикує стан демократії у США. Це — маніпуляція. 

На неї звернули увагу фактчекери видання USA TODAY. Вони зʼясували, що насправді відео створене у 2020 році з використанням технології діпфейку у рамках інформаційної кампанії громадської організації RepresentUs, щоб показати «крихкість демократії». У ньому «Путін» говорить, що Америка звинувачує Росію у втручанні у вибори, однак їй навіть не треба цього робити, бо американське суспільство перебуває у стані розколу. «Путін» додає, що хоч Росія і може використовувати це для своїх цілей, американці поглиблюють розкол самі, бо «не знають, кому довіряти». Подібне діпфейк-відео також було створене з головою КНДР Кім Чен Ином. 

У такий спосіб пропагандисти хочуть перекласти відповідальність за свої проблеми на інших. Мовляв, всі критикують Росію, але Америка нічим не краща, а навіть гірша за Росію. Це не перший випадок, коли росіяни підганяють матеріали з гарними намірами під свій світогляд. Пропагандисти часто виривають цитати медійних осіб з контексту, зокрема висловлювання французького президента Макрона про майбутнє Росії. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join