Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Американські медіа брешуть про депортованих силоміць українських дітей до Росії

Пропагандисти стверджують, нібито американські медіа та державні інституції не можуть називати евакуацію дітей із зони «бойових дій» процесом, що порушує міжнародне право. Мовляв, Росія справді піклується про цих дітей, а виїхали вони добровільно. Однак це — неправда і це підтверджують щонайменше кілька доказів.

На меседж звернули увагу аналітики проєкту The Insider. Вони стверджують, що у Конвенції з прав дитини немає положень, які дозволяють під час війни вивозити дітей на територію країни-окупанта. Однак Росія порушила щонайменше статті 9, 10, 11, 14, 21, 29 Конвенції. Росія не лише вивозила дітей на свою територію без згоди їхніх батьків/опікунів/родичів і влади, але й силоміць перевиховувала їх, змушуючи відмовитися від власної культурної ідентичності та цінностей. Про це свідчать висловлювання вповноваженої з прав дитини Росії Марії Львової-Бєлової та наявність президентського гранту у Ростовській області на суму близько 3 мільйонів рублів для проєкту «Допомога дітям-сиротам Донбасу». Згідно з описом проєкту, його створено на допомогу українським дітям у проходженні «процесу зміни Батьківщини». 

У такий спосіб пропагандисти хочуть перекласти відповідальність за свої злочини на інших та знецінити масштаб трагедії. Однак свідчення жертв депортації силоміць перекреслюють їхні спроби — зокрема, викрадені діти стверджували, що їм погрожували інтернатом, а росіяни казали їм, що батьки відмовилися від них. Крім того, діти кажуть, що їх били металевими палицями та казали, що вони назавжди залишаться «дітьми Росії». Подібні дії є порушенням міжнародного права, що підтверджено виданням Міжнародним кримінальним судом ордерів на арешт Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись