Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Що писали анонімні телеграм-канали про візит Генсека НАТО Столтенберга до Києва

20 квітня 2023 року Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг прибув до Києва з неанонсованим візитом — першим після початку повномасштабної війни. Несподівані відвідини відбулися на тлі наполягань Києва надати чіткіші перспективи членства в НАТО й на тлі інтенсивних перемовин про надання Україні додаткового озброєння.

У вересні 2022 року Україна офіційно подала запит на «прискорений вступ» до НАТО. У 2008 році Альянс обіцяв, що Україна врешті стане членом, але нині більшість союзників, включаючи США, досить обережні щодо будь-якої конкретики — принаймні, поки триває війна. Втім, дебати щодо членства України в НАТО посилюються напередодні Вільнюського саміту, запланованого на липень 2023 року, на який Президент Зеленський уже отримав запрошення.  

Будь-які теми, пов’язані з НАТО, неабияк непокоять Росію; пропагандисти не приховували свого роздратування після вступу Фінляндії до Альянсу 4 березня 2023 року. А ось як анонімні телеграм-канали, що транслюють проросійську риторику, зреагували на знаковий візит Столтенберга:

1. У НАТО можуть робити будь-які заяви, а Кремль і далі перешкоджатиме членству України в Альянсі, запевняють пропагандисти. Єнс Столтенберг на брифінгу в Києві запевнив, що майбутнє України — в Альянсі, а жодна із країн-учасників не противиться цьому. Однак ця рішучість організації страшенно непокоїть Кремль: членство України в НАТО ознаменує один із найбільших геополітичних провалів Росії. Путін ніяк не хоче миритися з неминучістю цього та продовжує робити все, щоб не допустити членства України в Альянсі. Подібними меседжами він демонструє, що не прагне миру та не готовий іти на жодні компроміси.

2. Столтенберг приїхав у Київ, бо Зеленський почав шантажувати західних партнерів. Мовляв, Україна не буде починати контрнаступу, доки не отримає винищувачі F-16 і великі об’єми боєприпасів. Пропаганда намагається позиціювати штучний розкол у відносинах НАТО й України, показати, що нібито держава надто багато вимагає у партнерів. Кремль розуміє, що чим більше в Україні зброї, тим менше часу йому залишилося на окупованих територіях. Київ активно комунікує із Заходом про зміцнення оборонної здатності; ті види озброєння, які ще пів року тому здавалися недосяжними (приміром, танки), нині вже в Україні. Україна зараз перебуває в стані, коли здатна змінювати позицію тих чи інших держав, і це не «шантаж», а партнерські відносини.

3. Відвідини Генсека НАТО — звичайна робоча поїздка, яка нічого не означає для України. Буцімто держава однаково не стане членом організації, а її очікування від Альянсу — завищені. Так агітпроп намагається знецінити візит Столтенберга, його символізм і практичне значення, особливо в переддень Вільнюського саміту, який багато значить для Києва. Цей крок означає підтримку України та її збройних сил. Зокрема, після скандального витоку секретних документів США, який оприявнив низку воєнних викликів і дещо знизив рівень довіри між партнерами.

4. Поки Столтенберг у Києві, Україна «бомбить Донбас». Цим меседжем агітпроп вочевидь намагається відвернути увагу від знакової для відносин України й Альянсу події. Оскільки однакових за значущістю подій, щоб парирувати, не було, пропагандисти вдалися до наративу, який повторюють уже впродовж дев’яти років. Подібні меседжі лише доводять, що росіянам бракує аргументів, щоб заперечувати очевидне.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись