Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В Україні чоловікам заборонять вступати до університетів

Телеграм-канали, що поширюють проросійську риторику, повідомляють, нібито в Україні чоловікам хочуть заборонити вступати до університетів. Мовляв, воєнний стан обмежує конституційні права українців, зокрема і на освіту, а для реалізації цієї ідеї уже готують відповідну законодавчу базу. Це — маніпуляція. 

На неї звернули увагу аналітики проєкту «НотаЄнота». Вони зʼясували, що подібні рішення потребують змін до Конституції, що заборонено у межах воєнного стану. Юристи зазначають, що навіть якщо теоретично можливо внести потрібні для цього зміни до законів «Про мобілізацію» та «Про освіту», це спричинить обурення серед суспільства та західних партнерів. Крім того, такі рішення можуть бути оскаржені Конституційним судом України. 

У такий спосіб пропагандисти хочуть дискредитувати українську владу та викликати відчуття паніки серед населення, створюючи ілюзію програшу. Мовляв, Україна не може впоратися з обороною, тому готова мобілізовувати всіх, нехтуючи конституційними правами. Втім саме Росія розв'язує власні проблеми з мобілізацією, попри права своїх громадян, про що свідчить нещодавня ініціатива з «електронними повістками». 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись