Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні відвідування могил солдатів ЗСУ стало платним

Російські новинні ресурси поширюють інформацію, нібито в Україні відвідування могил солдатів ЗСУ є платним. Вони стверджують, що у Дрогобичі на Львівщині не пускають на кладовище без внесення попередньої плати. Мовляв, у такий спосіб Україна хоче приховати справжню кількість загиблих. Це — фейк. 

На нього звернули увагу аналітики проєкту StopFake. Вони зʼясували, що фейк зʼявився на основі одного відео, яке поширювали в соцмережах. На ньому родичі загиблого військовослужбовця хочуть заїхати на кладовище і відмовляються платити, на що сторож відповідає, що може впускати на територію лише військових. Це відео підхопив російський агітпроп. 

У відповідь на обурення суспільства Дрогобицька міська рада опублікувала розʼяснення ситуації. Зокрема, міські чиновники стверджують, що платний вʼїзд на міське кладовище було започатковано ще за кілька років до повномасштабного вторгнення задля обмеження надмірного руху транспорту та забезпечення порядку на території. Зібрані кошти спрямовують на поліпшення загального стану кладовища. 

У такий спосіб Росія хоче дискредитувати українську владу та спричинити недовіру до неї серед українського суспільства. Мовляв, «київський режим» зовсім не шанує своїх героїв. Однак зневажливе ставлення до військовослужбовців є саме російською проблемою, про що зокрема свідчить   поширена практика анонімних та таємних захоронень серед Збройних сил Росії. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись