Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Вінницька єпархія УПЦ благословляє вбивства росіян

Пропагандисти поширюють інформацію, нібито вінницька єпархія УПЦ випустила заяву, згідно з якою вбивство росіян не є гріхом, та у якій благословляє українських військових «стерти російську націю з лиця землі». Це — фейк. 

На нього звернули увагу аналітики грузинського проєкту MythDetector. Вони зʼясували, що «заява» несправжня. Про це свідчать кілька деталей. Зокрема, у шапці «заяви» зазначено Київський патріархат, а підписав «заяву» нібито митрополит Московського патріархату. Крім того, шапка «заяви» неправильна — Київський патріархат УПЦ обʼєднався з ПЦУ у 2019 році. У коментарі для MythDetector прессекретар Вінницько-Барської єпархії архимандрит Софроній Чуприна заперечив причетність єпархії до цієї «заяви». Він також зазначив, що зазвичай монахи та священники не підписують документи звичайним підписом, а пишуть своє імʼя рукописом. Натомість на «заяві» можна побачити класичний підпис.  

У такий спосіб пропагандисти хочуть показати, що УПЦ відійшла від традицій православʼя та є демонічною інституцією. Мовляв, в Україні навіть церква закликає до вбивств, а сама Україна — вже у бездуховних тенетах Заходу. Подібні матеріали є частиною масштабної пропагандистської інформаційної кампанії щодо потреби «десатанізації» України. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись