Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття СБУ нейтралізувала мережу прокремлівських агітаторів

Служба безпеки України викрила вісьмох прокремлівських агітаторів у Києві, Закарпатській області, Черкасах та на Вінниччині. Зокрема, вони поширювали матеріали та наративи російських та білоруських пропагандистів, насамперед ті, що стосувалися «церковної теми». Також деякі з них закликали до насильницького захоплення державної влади та зміни адміністративних кордонів України. 

Серед публікацій агітаторів можна знайти поширення фейку про «малолітню укрофашистку з Айдару», яка нібито написала на снаряді «Смерть православним». Агітатори висловлюють відкриту підтримку російській армії у боротьбі проти «нацистів», використовуючи цей приклад. У відкритому доступі немає згадок про подібний випадок, що свідчить — це вигадка. У такий спосіб пропагандисти вкотре намагаються дискредитувати українську армію та виправдати свою агресію проти України. Мовляв, ось проти кого бореться Росія — проти нацистів, що знищують мирних православних. 

Також агітатори публікували статті, що намагались пояснити використання символів V та Z у межах війни проти України «давньоросійською абеткою». Мовляв, Z — це словʼянська літера, що означає «землю» та є «символом обʼєднання». Насправді ж використання символу передусім мало практичний характер та мало на меті допомогти уникнути «дружнього вогню» серед російських військ. Пропагандисти російських державних медіа не надавали особливого значення корінням символу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись