Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На міжнародному фестивалі у Китаї український гопак назвали російським танцем

Пропагандисти поширюють інформацію, нібито на китайському телебаченні під час трансляції міжнародного фестивалю з нагоди Китайського нового року гопак назвали російським танком. Це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики VoxCheck. Вони зʼясували, що на скриншотах із трансляції можна побачити — вона відбулась ще у 2021 році. У межах фестивалю показали танці різних країн, зокрема Єгипту, Іспанії, Аргентини та Китаю. Серед них був і російський народний танець, однак він не є гопаком. 

У VoxCheck зазначають, що у цьому разі йдеться про танець «камаринська». Він відрізняється від гопака тим, що під час виступу дівчата на тлі грають на балалайках. Елементи гопака також можна зустріти у народному білоруському танці «лявониха» та «трепак», а також у кримськотатарських танцях. 

У такий спосіб пропагандисти намагаються показати, що незалежної української культури не існує, оскільки вона нібито є симуляцією російської. Мовляв, навіть за кордоном усі це визнають. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись