Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк США роздають нагороди українським нацистам

Пропагандисти та російські дипломати поширюють інформацію, нібито медикиня й волонтерка Юлія Паєвська з позивним «Тайра» є українською нацисткою-душогубкою, яка вбивала мирних жителів, тому вручення їй International Women of Courage Award є неприпустимим. Це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики The Insider. Вони зʼясували, що російська пропаганда і раніше намагалася схарактеризувати «Тайру» як нацистку. Зокрема, під час перебування у російському полоні «Тайру» допитували представники пропагандистських медіа, звинувачуючи її у підтримці нацистської ідеології. Під час цього допиту, що потім транслювали на російському телебаченні, навіть зачіску «Тайри» назвали «у кращих традиціях Рейху».

Насправді ж Юлія Паєвська — медикиня й волонтерка. Вона стала відомою ще під час Євромайдану. Після початку війни у 2014 році вона поїхала на схід України та організувала власну волонтерську службу, що також допомагала військовим. Паєвська співпрацювала з ЗСУ у 2018-2020 роках як медикиня.. 

Поширюючи такі фейки пропагандисти намагаються повторно знайти виправдання діям агресора та перекласти відповідальність за них на жертву агресії. Мовляв, Росія бореться проти саме таких нацистів, які вбивають мирних жителів Донбасу. Також російський агітпроп намагається дискредитувати українське громадянське суспільство та збройні сили, вигадуючи про них різні жахливі історії. Використовуючи такі історії, Росія звинувачує «колективний Захід» у підтримці поширення нацизму.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись