Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Вінницька єпархія УПЦ благословляє вбивства росіян

Пропагандисти поширюють інформацію, нібито вінницька єпархія УПЦ випустила заяву, згідно з якою вбивство росіян не є гріхом, та у якій благословляє українських військових «стерти російську націю з лиця землі». Це — фейк. 

На нього звернули увагу аналітики грузинського проєкту MythDetector. Вони зʼясували, що «заява» несправжня. Про це свідчать кілька деталей. Зокрема, у шапці «заяви» зазначено Київський патріархат, а підписав «заяву» нібито митрополит Московського патріархату. Крім того, шапка «заяви» неправильна — Київський патріархат УПЦ обʼєднався з ПЦУ у 2019 році. У коментарі для MythDetector прессекретар Вінницько-Барської єпархії архимандрит Софроній Чуприна заперечив причетність єпархії до цієї «заяви». Він також зазначив, що зазвичай монахи та священники не підписують документи звичайним підписом, а пишуть своє імʼя рукописом. Натомість на «заяві» можна побачити класичний підпис.  

У такий спосіб пропагандисти хочуть показати, що УПЦ відійшла від традицій православʼя та є демонічною інституцією. Мовляв, в Україні навіть церква закликає до вбивств, а сама Україна — вже у бездуховних тенетах Заходу. Подібні матеріали є частиною масштабної пропагандистської інформаційної кампанії щодо потреби «десатанізації» України. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join