Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Вікторія Нуланд назвала Олену Зеленську «вдовою» і пообіцяла їй американське громадянство

Пропагандисти поширюють нібито допис російськомовної редакції «Радіо Свобода». Згідно з ним, заступниця Держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила: «Вдова Зеленського зможе у прискореному порядку отримати громадянство США». Це — фейк. 

На нього звернули увагу аналітики грузинського проєкту MythDetector. Вони звʼязалися з «Радіо Свобода», де заперечили існування подібної публікації. Крім того, вони не змогли знайти такої цитати навіть у відкритих джерелах. На поширюваних зображеннях зазначено дату публікації 23 лютого. Того дня «Радіо Свобода» справді публікували допис про Вікторію Нуланд, але він стосувався постачання винищувачів Києву. Фото Нуланд, використане у фейку, можна знайти в одному з матеріалів видання за 17 лютого, де йдеться про підтримку ударів по військових обʼєктах Росії у Криму з боку США. Аналітики проєкту також зʼясували першоджерело фейку — фейсбук-акаунт «Нона Шарабідзе», який доволі часто поширює російську дезінформацію.

У такий спосіб пропагандисти хочуть деморалізувати українське суспільство та дискредитувати українську владу. Мовляв, «київський режим» на чолі з Зеленським — це зрадники, що готові «продати» країну за будь-якої нагоди та втекти до Штатів. «Детектор медіа» вже пояснював як пропагандисти намагаються знецінити уряд України за допомогою формулювання «київський режим»

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись