Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк «Азов» радіє зі смертей дітей та принижує жертв землетрусу в Туреччині

Пропагандисти поширюють інформацію, що телеграм-канали бригади «Азов» нібито публікують расистські дописи, й автори дописів тішаться через смерть дітей унаслідок землетрусу в Туреччині 6 лютого. Анонімні телеграм-канали, що транслюють проросійську риторику, додають: мовляв, ось проти якого нацизму в Україні бореться Росія. Це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck.   Повідомлення, про які пишуть пропагандисти, опубліковані в телеграм-каналі AZOV Ukraine Supporters, що ведеться англійською мовою та не має стосунку до бригади «Азов». Зокрема, автори каналу регулярно публікують власні дописи та репостять їх з інших каналів. Вони здебільшого мають конспірологічний характер. Наприклад, у ньому можна знайти непідтверджені англомовні дописи про нібито «українських нацистів». Також творці каналу припускають, що землетрус у Туреччині штучно створений Сполученими Штатами. 

Натомість офіційний телеграм-канал бригади має назву «АЗОВ» та публікує україномовний контент. Крім того, на каналі немає публікацій щодо землетрусу в Туреччині. Ба більше, у складі бригади «Азов» станом на зараз служать вірмени, азербайджанці, грузини, росіяни, угорці. Відповідно, заяви про «расистські погляди» бригади не відповідають дійсності.

У такий спосіб пропагандисти знецінюють чуже горе задля дискредитації Збройних сил України та виправдання злочинів росіян. Мовляв, Росія почала війну, щоб боротись із саме такими проявами нацизму. Російські медіа активно використовують трагедію у Туреччині задля створення та поширення фейків та теорій змов, спрямованих проти України. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись