Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Байден планував підірвати «Північний потік» ще рік тому

Пропагандисти поширюють інформацію, що, мовляв, ще рік тому президент США Джо Байден на одній із пресконференцій обмовився про плани підірвати «Північний потік». Це — маніпуляція. 

На неї звернули увагу аналітики проєкту The Insider. Вони проаналізували відповіді Байдена з пресконференції, на яку посилаються пропагандисти. Йдеться про пресконференцію Байдена та канцлера Німеччини Олафа Шольца 7 лютого 2022 року. На ній Андреа Шалаль, кореспондентка Reuters, запитала чи дала Німеччина Байдену гарантії щодо закриття «Північного потоку» у разі повномасштабного вторгнення Росії в Україну. На нього Байден відповів, що якщо російські «танки чи війська знову перетнуть кордон України», тоді «Північного потоку-2» «більше не буде». Репортерка спробувала уточнити в який спосіб США хочуть цього досягнути, на що президент Сполучених Штатів відповів: «Обіцяю вам, ми зможемо це зробити». 

Аналітики The Insider звертають увагу на те, що тоді «Північний потік-2» добудували, але ще не ввели в дію. З огляду на повний контекст пресконференції зрозуміло, що йдеться про санкції проти експлуатації «Північного потоку-2». Ці санкції було введено 23 лютого 2022 року у відповідь на визнання Росією так званих «ДНР» та «ЛНР». Тоді Німеччина припинила сертифікацію газопроводу, що спричинило зупинення його експлуатації. 

У такий спосіб пропагандисти хочуть перекласти відповідальність за злочини Росії на країни Заходу. Мовляв, Захід провокує Росію та випробовує її терпіння. Російський агітпроп активно використовує висловлювання Джо Байдена, вириваючи їх із контексту. «Детектор медіа» публікував добірку меседжів, які пропагандисти поширювали щодо його нещодавнього візиту до Києва. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись