Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Львові вже здають квартири, готуючись до окупації з боку Польщі

Пропагандисти поширюють скриншоти, на яких нібито зображене оголошення на OLX про здавання львівської квартири в оренду. Згідно з ним, «у разі переходу територій міста в юрисдикцію іншої держави орендар зобовʼязаний виконати свої зобовʼязання в повному обсязі згідно з чинним договором оренди. Унікальна можливість за один день переїхати в Європу, не виходячи з квартири!». Автори дописів із зображеннями у соцмережах додають — мовляв, це свідчить про вже швидку окупацію Польщею західних земель України. Це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики VoxCheck. Вони знайшли оголошення через архів інтернет-сторінок Internet Archive. Автор розмістив його на платформі оголошень 30 січня цього року. Станом на зараз його вже немає на OLX, а також на інших платформах для пошуку оренди нерухомості. У самому оголошенні є багато неточностей, що теж є ознакою його фейковості — зокрема, в його тексті зазначено восьмий поверх, а у категоріях від OLX — другий. Автор оголошення зареєструвався на сайті у січні та, ймовірно, зробив це, щоб розмістити саме його, оскільки у його профілі немає інших публікацій. Неможливо також знайти зображення з оголошення в інтернет-пошуку. 

У такий спосіб пропагандисти хочуть залякати українців на Заході та перекласти роль агресора на країни Заходу. Вони намагаються виправдати власну агресію «діями Заходу». Мовляв, сьогодні він вам допомагає, а завтра — забирає ваші землі. «Детектор медіа» пояснював, як росіяни використовують цей наратив у контексті Польщі. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись